altanSå här års är det många som drömmer om att bygga ett nytt trädäck, altan eller uteplats. Det finns en del att tänka på för att slutresultatet ska bli bra. Fundera på hur du tänkt använda din altan och vilka förutsättningar som finns.

Ett av de vanligaste felen folk gör när de bygger altan är att de inte tar sig tid att fundera ordentligt på vad de egentligen vill ha. Många vill åt kvällssolen, andra vill ha en skuggig plats. En uteplats med tak ger en skön plats att vistas på oavsett väder och med en inglasad altan kan man njuta en längre tid av året. Det gäller att planera noggrant både när det gäller konstruktion och material. Tänk på att altanen ska passa till husets stil. Det är inte fel att vända sig till en arkitekt för att rita på uteplatsen, de har ofta andra infallsvinklar och idéer som man inte tänkt på själv.

I vissa fall krävs det bygglov för att bygga altan. Det beror på hur stor altan du bygger och var huset ligger. Är du osäker så vänd dig till byggnadsnämnden i din kommun och låt dem göra en bedömning.