de228fc83ae211e28c4722000a9f1966_7För ca. 3 år sedan köpte vi ett torp på landet som var i behov av renovering. Förutom några få uppenbara saker som behövde åtgärdas så är det ju alltid roligt att få skapa sitt eget hem precis som man vill ha det. Det är spännande att kunna se de möjligheter som finns i huset. Samtidigt kan det vara frustrerande att saker tar så lång tid – speciellt om man tänker göra det mesta arbetet själv. Jag tänkte att jag skriver ner några av de lärdomar jag fått under dessa år.

Var realistisk
I vårt fall är det så att vi bor i huset samtidigt som vi renoverar. För att det skall vara möjligt har vi varit noga med att bara renovera i ett rum i taget. Ibland kliar det i fingrarna och man vill riva ner något i ett annat rum, men om hela huset är en arbetsplats kommer det hela antagligen inte fungera i längden. (Om man inte vill få besök av ”arga snickaren” vill säga!)
Dessutom är det ju så att vissa jobb kanske man inte klarar av. Våtutrymmen är ju t.ex. känsliga områden och vet man inte vad man gör så är det bättre att undvika.

Fokusera på det som du tycker är viktigt
Vi har ju alla olika smak och idéer om vad som är viktigt. Den tid och pengar man lägger på olika saker kan ju verka ologiskt för utomstående, men det är ju trots allt ditt hem. I vårt fall har vi varit väldigt ekonomiska i vissa saker, men inte sparat på de saker vi tycker är roliga. På så sätt kan man känna glädje i det man gör.

Vilken kunskap finns i din närhet
Vi har ju alla ett socialt nätverk av människor runt oss. Har du missat något av den kunskap som kan finnas bland familj och vänner. Det måste ju inte vara deras yrke – kunskapen kan finnas där ändå. Du kan få ovärderliga tips från någon du mins anar – du kanske t.o.m. kan få lite bygghjälp! Förutom de du känner så finns det ju mycket kunskap på de bygghandlar man besöker. Passa på att fråga personalen. Det är oftast inte de uppenbara sakerna som är värdefulla utan små tips som kan komma från år av erfarenhet.

Räkna med att det tar tid
Om renoveringen inte kan ske på heltid eller ta upp all fritid så kommer det att ta tid. Vi har räknat med att ta ett rum per år ungefär. Då gör vi ju ganska stora ingrepp i varje rum, men det är ju många andra uppgifter som måste ske löpande för att underhålla ett hus. Dessutom skall ju man må bra också.

Dokumentera framsteg
Detta tips fick vi men ignorerade, vilket vi ångrar nu. Att ta foton alltefter arbetets gång är inte bara roligt för att kunna visa för besökare utan är en bra påminnelse av hur mycket man gjort. Ibland kan man behöva se det för att inte känna att allt går i snigelfart.

Tillfredsställelsen att leva i ett hus som man renoverat själv är mycket stor. Det väger upp alla nackdelarna.
Detta skriver jag ifrån vårt nyrenoverade vardagsrum/kontor.
– Markus Renfors