attefallNu är det tillåtet att bygga ett så kallat Attefallshus. Lagändringen som trädde i kraft 2 juli 2014 gör det möjligt för husägare att bygga komplementshus på upp till 25 kvadratmeter utan bygglov, dock krävs det att man gör en så kallad bygganmälan till kommunen innan huset kommer på plats.

Formellt kallas Attefallshusen för ”komplementbostadshus” och tanken är att husen ska kunna fungera som bostad med möjlighet att bygga in dusch, toalett och kök. Huset får vara max 4 meter högt från mark till taknock vilket även ger plats för ett sovloft. Byggnadstypen går även att använda som förråd, gäststuga eller garage exempelvis.

Det är inte tillåtet att bygga ett Attefallshus på en tom tomt utan huset måste vara ett komplement till ett redan befintligt bostadshus. Ska huset ligga mindre än 4,5 meter från tomtgränsen behöver man grannens medgivande. Vill man kan man dela upp de tillåtna 25 kvadratmeterna på två byggnader, till exempel 20 kvm bostad och 5 kvm förråd eller liknande.

Byggnadstypen är uppkallad efter bostadsminister Stefan Attefall och förhoppningen bland politikerna är att det ska minska bostadsbristen. I lagändringen ingår även att det numera är tillåtet att göra en tillbyggnad på maximalt 15 kvadratmeter, bygga högst två takkupor samt inreda ytterligare en bostad utan bygglov.