Nu är snart våren här på allvar och det är många som bara väntar på att få påbörja odlingssäsongen. Kanske tillhör du dem som drömmer om ett eget växthus?

vaxthusDet är mycket att tänka på när man bygger ett växthus. Först och främst behöver man bestämma vilken plats växthuset ska stå på. Platsen behöver vara lagom solig och vill man ställa sitt växthus på sluttande mark kan det vara en praktisk lösning att mura en grund, det ger en gammaldags känsla till växthuset också.

Man behöver också fundera på hur stort växthus man vill ha. Det har naturligtvis med hur stor plats att göra men också pris. Det är tillåtet att bygga ett växthus på 15 kvadratmeter, bygger man ett som är större än så måste man ansöka om bygglov innan man påbörjar bygget. Vill man kombinera odlandet med en sittgrupp där man kan njuta av solen redan i februari så krävs lite större yta. Det är också lättare att få en bra miljö för växterna i ett lite större växthus.

Tänk på att ett hus av glas måste stå ordentligt stadigt, blir det sättningar så kan glasrutorna spricka. Till ett större växthus krävs en ordentlig grund men till ett mindre kan det räcka med en enkel sockel av metall eller trä.

För den som vill ha ett charmigt växthus kan gamla fönster bli ett personligt och billigt alternativ. Annars finns färdiga hus att köpa i alla möjliga utformningar och prisklasser.