Täppas Fogelberg sitter fortfarande och pratar om snö då han inleder Ring P1 när mars månad lider mot sitt slut, men vi vet alla att vintern snart har förlorat sitt grepp för denna omgång. Det är nu som du ska slå slag i saken och planera den där häcken som kommer att minska insynen och visa var tomtgränsen faktiskt går. Det tar inte så lång tid att gå från tanke till handling men det är inte så dumt att först diskutera saken med en kunnig person så att du får rätt häck.

Välja rätt häck

När man ska välja en häck så gäller det att betänka hur den kommer att se ut och hur tät den blir. En riktigt tät häck kan ju vara bättre än ett stängsel eller ett plank. Men om det rör sig om kraftig vegetation så ser skötseln annorlunda ut och man bör alltid vara förberedd på hur man ska hålla häcken i trim.

Börja med att se på vilka egenskaper du vill få från häcken som du planterar. Den kan ge:

  • Insynsskydd
  • Synlig tomtgräns
  • Skönhet
  • Vindskydd
  • Skugga

En del av de här sakerna, som skugga, kanske man inte alltid vill ha och då ska man noga betänka hur hög häcken ska vara. Dessutom så är det viktigt att beakta hur den kommer att passa ihop med övriga plantor och växter som finns i trädgården.

God planering

När man väl har valt rätt häcksort så är det förstås också viktigt att man planerar och anlägger en häck på rätt sätt. Då den ska fungera som tomtgräns så måste man se till att man följer alla regler som gäller för detta så att man inte av misstag trampar in på någon annans tomt eller till sist blir tvungen att gräva upp häcken igen för att den stör grannarna.

När du vänder dig till en professionell trädgårdskötselfirma så får du hjälp med både planering och med att anlägga häck. Om du kan vara tydlig med dina krav och förväntningar så är chansen att du får den perfekta häcken i trädgården mycket god.

Fortsatt skötsel

När man först anlägger en häck så inser man kanske inte hur stor den till sist kommer att bli. Första året så kan den se rentav löjlig ut men trots att häcken fortfarande inte når midjehöjd så gäller det att man sköter den på rätt sätt. Här kan det också vara klokt att låta en trädgårdsmästare ta hand om skötseln så att häcken fortsatt utvecklas och antar den form som man är ute efter.